Kisebb bűnözés, vagy még nagyobb nagytestvér?

Mérséklődő bűnözés, vagy dráguló percdíjak?

Hatályba lépett a rendelet (2017. január 12-én), amely szabályozza a feltöltőkártyás (konyhanyelven: prepaid)  típusú „előfizetések” esetén életbe lépő változásokat, szigorításokat.

Előfizetői adatok igazolása

a feltétele a feltöltőkártyás mobiltelefon-csomag „megkötésének”:

Ahogyan eddig is, ezután is előfizetői szerződéses jogviszony jön létre, azonban ezentúl ugyanolyan szigorúan ellenőrzik az előfizető személyes adatait, mint egy havidíjas tarifa elfőfizetése esetében – tehát pl. a bűnözők esetében, az eldobható telefonszám fogalma megszűnik létezni, mint olyan. Telefonszám alapján ezután mindenki utolérhető lesz – a feltöltőkártyások is.

Ha valaki nem rendelkezik akár magyar személyes okmányokkal, akár a magyarországi tarózkodást/letelepedést igazoló hatósági okmányokkal, nem köthet feltöltőkártyás előfizetést. Meglévő töltőkártyás hívószámok esetében a szolgáltatás felmondásra kerül.

Darabszám limit:

A köthető mennyiség magánszemély/egyéni előfizető esetében legfeljebb 10 db hívószám/SIM kártya lesz egy névre; cég/üzleti előfizető legfeljebb 50 db kártyát várásolhat ezentúl.

Szerződési gyakorlat:

Egy feltöltőkártyás szolgáltatás igénybevételére irányuló előfizetői szerződés csak egy előfizetői hívószámra vonatkozhat, tehát telefonszámonként külön előfizetői szerződést kell készítenie a szolgáltatónak minden esetben.

Adategyeztetési gyakorlat a már meglévő feltöltökártyás tarifák ill. előfizetések esetében:

A szolgáltató köteles evente ellenőrizni a telefonszámot használó ill. az előfizető személyazonosságát. Amennyiben ez az előfizető elérhetetlensége okán nem történik meg, a szerződést a szolgáltató köteles felmondani.

Amennyiben az előfizető/felhasználó az évenkénti adategyeztetési gyarkorlat során nem együttműködő, „jogkövetkezményekre” számíthat, melyeket a jogszabály szövege nem részletez.

Következtetés:

Szerintünk a jogszabály módosítás egyaránt hasznos és haszontalan. A bűnözés tervezett transzparensebbé tételéhez egy jó eszköz, azonban kétségkívül plusz erőforrás-terhet ró a szolgáltatókra, aminek köszönhetően véleményünk szerint a közeljövőben a feltöltőkártyás percdíjak emelkedésére lehet számítani.

A joszabály szövege eredetiben a Magyar Közlöny 64. oldalán olvasható el IDE kattintva.

Kérjen tőlünk ajánlatot, váltsa le most töltőkártyás tarifáját havidíjas flottás tarifára!