EU roaming – volt, nincs

2 400 milliárd (2 400 000 000 000) forint. Ennyit fizettünk ki mi, európai uniós polgárok évente roaming díjakra az unióban barangolva. 2006-ban merült fel először a gondolat, azóta ment a huzavona a különböző európai intézmények, a távközlési piac résztvevői és persze a tagországi kormányok között, majd 2013-’14-ben megszülettek az első javaslatok arra, hogyan számolható fel teljesen a roaming díj az EU-ban. (Volt szolgáltató, ahol 2013 óta szépen fokozatosan egyre kedvezőbbé lettek a roaming feltételek, pl. a Vodafone „EU Napijegy” opciója, hogy csak egyet említsünk.)

2017 június tizenötödikei hatállyal végül sikerült keresztülvinnie az EU roaming díjak teljes eltörlését az unió törvényhozásán és a nagy (ellen)lobbin az EU-s képviselőknek, aktivistáknak és jogászoknak. Nekik lehetünk hálásak. Voltak kormányok, melyek késleltetni próbálták ezt a folyamatok,  de lényeg: nincs többé roaming díj az EU-ban! Lássuk most a technikai részleteket!

11 évnyi szervezés után végre, évi 2 400 milliárd forintnyi roaming díj az előfizetők zsebében marad

Roaming vagy nemzetközi hívás – mi a különbség?

Fontos az elején tisztázni, mi is a roaming, ugyanis semmi köze a nemzetközi hívásokhoz. Az egyik külföldi telefonhasználatot jelent, a másik pedig egy külföldi telefonszám hívását itthonról. Az EU roaming díjak eltörlése nem jelenti azt, hogy mostantól az EU-s számokat hazai percdíjakkal hívhatjuk itthonról. Külföldről (az EU-n belül maradva) igen, itthonról azonban nem.

A díjmentesség a külföldi használat bizonyos eseteire vonatkozik addig, amíg ez az EU tagállamainak (plusz néhány további ország, lásd lentebb) területén használjuk magyar mobiltelefon-előfizetésünket.

Mely országokat érinti az EU roaming díjmentesség?

Az összes EU-s tagállamot kötelező jelleggel, plusz az egyes szolgáltatók esetében bizonyos további országokat, alább a tételes országlista.

Telenoros EU roaming partnerországok

Andorra, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus (Észak-Ciprus 2-es zóna), Cseh Köztársaság, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Francia Guyana, Guadeloupe, Martinique, St. Martin,, Franciaország, Gibraltár, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Kanári-szigetek, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia

Magyar Telekomos/T-Mobile-os EU roaming partnerországok

Európai Unió: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprusi Köztársaság, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Monaco, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia
Európai Unión kívüli országok: Andorra, Izland, Liechtenstein, Norvégia
Európai Unió külbirtoka: Azori-szigetek, Dominikai Közösség, Francia Guyana, Gibraltár, Guadeloupe, Kanári szigetek, Madeira, Martinique, Réunion

Vodafone-os EU roaming partnerországok

Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Francia Guyana, Franciaország, Gibraltár, Görögország, Guadeloupe, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Martinique, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Réunion, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia. EU napijeggyel Törökország és Svájc is.

Lakossági vagy céges előfizetők; „dominós” vagy havidíjas tarifák

A rendelet elsősorban a lakossági, havidíjas előfizetőkre vonatkozik, akik nem életvitelszerűen tartózkodnak egy másik EU-s tagállam területén, hanem nyaralási vagy egyéb, időszakos látogatási célból.

Nem vonatkozik a rendelet a töltőkártyás csomagokra és az üzleti célú használatra sem, de a szolgáltatók ezen a területen méltányosak, vannak roaming díj mentes tarifa-opcióik ezekre az esetekre is, méga ha olykor opciós havidíjért is, néhány esetben. A szolgáltatók weboldalára mutató, EU roaminggal kapcsolatos linkeket lásd lentebb, az adatroaming részletezésénél.

Go insta, go!

Mely típusú szolgáltatásokra vonatkozik az EU roaming díjmentesség?

Hívásindítás, SMS

Az EU-ból magyarországi alapdíjas számra, illetve EU-ból az EU-ba (tehát bármely harmadik EU-s tagországba, nem csak abba, ahol éppen tartózkodunk) alapdíjas számra indított hanghívás, illetve belföldi hívószámra küldött SMS és MMS küldés esetén – a méltányos használat erejéig – a belföldi díjcsomagban meghatározott hálózaton kívüli díjak az irányadók.

Hívásfogadás, SMS fogadás

A fentiekben felsorolt országokban egységesen – a méltányos használat erejéig – díjmentes.

Adatforgalom

A tarifacsomagok többségénél a teljes, tarifacsomagban foglalt adatforgalom felhasználható az EU-ban barangolva, de nem mindenhol jár a teljes, alaptarifában foglalt adatmennyiség.

Itt vannak a linkek arról, az adott szolgáltató adott tarifájánál mekkora adatmennyiség használható fel roaming díj mentesen az EU-ban: Telenor, Telenor általános tájékoztatója, Telekom lakossági és üzleti, Vodafone lakossági és üzleti.

„Roaming helyzet” vagy „belföldi helyzet”

Az EU roaming díj elszámolásának alaplogikája, hogy éppen hol használjuk a telefonunkat. Ha itthon, akkor az belföldi helyzet, ha külföldön, akkor pedig roaming helyzet. Nem összetévesztendő a nemzetközi hívásokkal és azok díjazásával. EU-s országokat hívva itthonról továbbra is nemzetközi hívásnak minősül, egész magas szolgáltatói percdíjakkal. Ezért fordulhat elő az, hogy Magyarországról egy német telefonszámot nemzetközi díjszabás szerinti percdíjjal hívunk, míg mondjuk Ausztriából ugyanazt a számot már a tarifacsomagunk szerinti belföldi percdíjjal számlázza a magyar szolgáltatónk.

Nemzetközi hívásokra inkább VOIP-ot érdemes használni, amihez három dolog kell: egy okostelefon, egy felhasználói fiók pl. itt és bármilyen adatkapcsolat. Így nem 60-70, hanem 10-15 forintos percdíjakkal hívhatunk mondjuk mobilszámot az EU-ban vagy azon kívül.

Mi a helyzet a díjcsomagban foglalt lebeszélhető percekkel, flottán belüli ingyenes hívásokkal?

Ha a díjcsomagunk tartalmaz lebeszélhető perceket és SMS-eket, azok az EU-ban (vagy EU-s díjzónán) belül felhasználhatóak ugyanazokba a hívásirányokba, mint belföldi helyzetben. Egy példán keresztül nézve: ha a Magyar Telekom mobil-előfizetőjeként Németországban Deutsche Telekom-os mobilszámot hívunk, az ugyan nem hálózaton belüli (noha Telekom-Telekom), de nem is nemzetközi hívásnak fog minősülni (mintha itthonról hívnánk ugyanazt a német mobilszámot), hanem belföldi egyéb hálózatnak, tehát ugyanúgy számláz a szolgáltató, mintha itthon hívnánk hálózaton kívüli telefonszámot.

Flottán/cégen/családon, stb. belüli díjmentes hívásokra a kedvezmény roaming esetén nem érhető el, ahogy a csomagokban foglalt, fenti pont szerinti hálózaton belüli korlátlanság sem, hiszen ahhoz hálózaton belül indított hívás vagy SMS szükséges, roaming helyzetben azonban másik szolgáltató hálózatát használjuk.

Van egy kiskapu: ha a velünk azonos flottában lévő rokonunkat hívnánk nyaralás közben, a szolgáltató belföldi percdíjjal számláz, azonban ha a Magyarországon lévő fél hív bennünket (vissza), ő ingyen telefonál (flottán belül), a hívott fél pedig nem fizet roaming díjat.

„What the FUP?”

Mit jelent a méltányos használat (fair use policy) fogalma ránk, előfizetőkre nézve?

Részletesen ITT olvashatunk róla.
Röviden pedig: a jogszabály szerint a szolgáltatónak joga van az utolsó 4 hónapra vonatkozóan monitorozni a roaming használati szokásainkat és ha azt látja, több időt töltünk külföldön, mint itthon, hogy tartósan használjuk például a görög előfizetésünket a sokkal drágább Dániában, a görög szolgáltató jogosult plusz díjat számlázni.

Nagy vonalakban ennyit lényeges erről a témáról tudni.

Ha szeretné látni, melyek jelenleg a legkedvezőbb, EU területén is használható tarifák, vagy azt, az Ön tarifája esetében mi lesz ezentúl díjmentes, vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal az alábbi űrlap segítségével!