2012-ben eljutottunk azon – sokak által természetesnek mondott jelenséghez – , hogy szinte nem lehet már „rendes, normális” mobiltelefont találni a szolgáltatók kínálatában. A megannyira elterjedt, szuperokos mobiltelefonok nagy rákfenéje pedig a hatalmas internet-étvágyuk, éppen az, ami miatt ennyire népszerűvé váltak.

Sajnos gyakran előfordul, hogy az előfizető szándékai ellenére a készülék csatlakozik a mobilhálózathoz, és a háttérben internet-adatot forgalmaz. Ez az esetek zömében a mobilkészüléken kis keresgélés után könnyedén kikapcsolható, azonban típustól függően ez sem mindig bombabiztos megoldás. Ilyenkor már pusztán néhány megabájtnyi adat forgalmazása is jelentős, akár többezer forintos plusz tétel lehet a hó végi telefonszámla végösszegében, ha nem rendelkezünk valamilyen átalánydíjas mobil-adatcsomaggal.

Ennek a veszélynek az elkerülésére van egy egyszerű megoldás. Új mobiltelefon-előfizetés váltásakor az első 1-2 hónapra egy átalánydíjas internetcsomagot is rendeljünk azokon a mobilflotta-előfizetéseken is, amelyeken az előfizetőnek okostelefonja van ugyan, de nem tervez, nem szokott internetezni mobiltelefonján. Esetleg először van okostelefonja, és szigorúan csak az otthoni, irodai WiFi-n keresztül képzeli el a böngészést a mobilján.

Az egyik legnagyobb „hazai” mobilszolgáltaTónál 2012 december 31-ig a 100 megabájtos mobilnet-csomag ára havi bruttó 90 Ft, az 500 megabájtos csomag díja pedig havi bruttó 990 Ft, hűségidő nélkül. Bármelyik fenti csomag szabadon lemondható bármikor, kötbér megfizetése nélkül. Túlforgalmazás esetén túlszámlázás nincsen.

A dolog haszna a mobiltelefon-előfizetők számára abban nyilvánul meg, hogy:

  • az első számláján mindenki meg tudja majd vizsgálni, akár szándékosan, akár szándékolatlanul forgalmazott-e a készüléke és ha igen, mennyit
  • véletlen internethasználat miatti pluszköltség mindössze 90 Ft-nál garantáltan megáll

Ha úgy döntünk, okostelefont választunk új mobiltelefon-előfizetésünk mellé mert szép és éppen jó áron kínálja a szolgáltató, legyünk elővigyázatosak és fontoljuk meg a fentieket. Ha kellően felkészültek vagyunk a részletekre, legyenek akármennyire is nyakatekertek a mobilszolgáltatók ÁSZF-jei, díjszabásai és hirdetményei, nagy meglepetések már nem érhetnek a hónap végi számlalevél felbontásánál…